Criptomoneda Ripple … fratele mai mare al lui bitcoin

Dacă acordăm o atenție deosebită istoriei monedelor virtuale, vom realiza că există o criptomonedă mai veche decât Bitcoin care funcționează pe piață. Deși este acceptat în mod obișnuit că ideea unei criptomonede a fost creată împreună cu lansarea Bitcoin, există o altă monedă electronică care a jucat un rol important în acest sens. Vorbim despre Ripple – fratele mai mare și cel mai mare dușman al Bitcoin.

Mai vechi decât Bitcoin – nașterea Ripple

Ryan Fugger este considerat creatorul Ripple (XRP). De când a fost creată această criptomonedă, a atras un mare interes. Ripple a devenit din ce în ce mai popular și a câștigat putere până când a zguduit piața de criptomonede. Creșterea sa a început în 2004, care a fost legată de fondarea RipplePay. Sistemul a fost perfecționat pentru următorii câțiva ani, până când în cele din urmă, în 2011, a fost proiectat pentru a fi mai rapid și mai puțin consumatoare de energie decât Bitcoin. La scurt timp după aceea, au fost introduse și mai multe modificări, permițând transferul de bani în câteva secunde. Din 2012, compania Ripple s-a concentrat mai mult pe extinderea ofertei lor pentru industria bancară.

Sistemul Ripple funcționează ca o rețea de tranzacții cvasi-descentralizată, bazată pe tehnologia blockchain. Protocolul de plată este foarte similar și compatibil cu monedele de hârtie, piața de mărfuri și alte criptomonede. Utilizatorii săi au opțiunea de a transfera fonduri în timp real, ceea ce este, fără îndoială, un avantaj al acestei monede electronice. Efectuarea tranzacțiilor prin sistemul Ripple este posibilă folosind alte criptomonede sau active de investiții. Acest lucru face ca Ripple să fie diferit de toate celelalte. Acest sistem de transfer de fonduri este posibil prin utilizarea protocoalelor xRapid și xVia. Sistemul xRapid este o rețea de contabilitate care efectuează transferuri instantanee. Sistemul xVia, pe de altă parte, este un terminal bancar, care permite conectarea la rețeaua Ripple. Sistemul modern al acestei monede electronice atrage interes, în special cel al băncilor din întreaga lume, al guvernelor celor mai mari țări și al corporațiilor internaționale. Ripple este considerat a fi o formă excelentă de transfer de fonduri, în timp ce este, de asemenea, o investiție orientată spre viitor (și relativ sigură).

Popularitatea Ripple – de la un sistem la moneda electronică

Ripple este în prezent una dintre cele mai populare criptomonede disponibile pe piata cripto. Acesta este investit de investitori naționali și privați din întreaga lume. Dezvoltarea sa este supravegheată în mod constant de specialiști din țări precum Statele Unite, Singapore și Australia. Ripple are o poziție foarte puternică și stabilă pe piata. Deci, ar merita să ne întrebăm ce se află exact în spatele succesului acestei criptomonede. O parte foarte importantă a dezvoltării Ripple a fost introducerea planului de a crea un sistem de o unitate autonomă de contabilitate. Acesta s-a bazat pe tehnologia blockchain, care ar fi trebuit să facă transferurile de fonduri mai rapide. În plus, această monedă electronică ar fi trebuit să fie mai eficientă și mai puțin consumatoare de energie decât Bitcoin, ceea ce ar afecta poziția sa pe piață în mod semnificativ. În 2012 au început să lucreze la protocolul de tranzacție Ripple (RTXP), care apoi a evoluat în criptomoneda XRP și apoi în laboratoarele Ripple. Aceste lucrări au atras rapid atenția unor companii precum venture Capital Google sau banca germană Fidor. Ripple Labs a devenit mai puternic până când a evoluat în Ripple pe care îl cunoaștem. În prezent, este considerată a fi una dintre cele mai bine dezvoltate criptocuritate bazate pe tehnologia blockchain. Această monedă electronică are cea mai mare scalabilitate și capacitatea de a face peste 1,5 mii de tranzacții  în fiecare secundă. În același timp, poate accepta până la 50 de mii de tranzacții – este un scor cu adevărat impresionant!

Echipa Ripple lucrează în mod constant la îmbunătățirea criptomonedei lor, ceea ce întărește poziția lor pe piață. Investitorii din întreaga lume o văd ca pe o investiție profitabilă, așa că atrage multă atenție asupra pietei. Se pare că Ripple urcă în clasament și are șansa de a ajunge până la Bitcoin. În 2017, rețeaua Ripple  (XRPUSD) era încă legată de multe companii din întreaga lume și atingea înălțimi impresionante. Din păcate, doar un an mai târziu, cotațiile sale de preț au început să scadă și a atins cel mai scăzut punct din istoria Ripple la 0,2448, ceea ce a cauzat prăbușirea.

Idee clasică – tehnologie modernă

Ripple oferă serviciul actualizat de transfer instantaneu de fonduri și permite reducerea costurilor de tranzacție. Plățile efectuate prin intermediul acestui sistem sunt criptate. Acestea sunt, de asemenea, adaptate la structura actuală a băncii. Ripple acordă o atenție deosebită celor patru piloni ai sistemului lor. Acestea sunt: distribuția (capacitatea băncilor de a comunica fără un intermediar), siguranța (tranzacțiile private), scara (nivel ridicat de procesare) și compatibilitatea (conectarea la mai multe rețele). Ripple este folosit din ce în ce mai mult de sectorul bancar. De ce? După cum am menționat deja, acest lucru se datorează în mare parte vitezei tranzacțiilor, dar și costului redus de transfer și siguranței utilizatorilor săi. Ripple utilizează o structură care procesează plățile în mod similar cu blockchain. În acest scop, utilizează cărți pentru înregistrarea fiecărei tranzacții, indiferent cât de mare sau mic. Mai mult decât atât, spre deosebire de Bitcoin, care se bazează pe așa-numita „minare”, utilizează procesul de consens iterativ.

În ciuda avantajelor sale incontestabile, Ripple nu este la fel de popular și infailibil ca rivalul său, Bitcoin. Dar, în urma istoriei sale și a dezvoltării dinamice, merită, de asemenea, să fie atent la ea și să fie la curent cu schimbările pe care echipa sa le implementează. Moneda electronică Ripple oferă soluții de plată extraordinare și suscită un interes neîntrerupt, ceea ce o transformă în cel mai mare rival al Bitcoin.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *