Banca centrală olandeză a anunțat pe 3 septembrie 2019 că va trebui să înceapă să reglementeze companiile de criptomonede (inclusiv furnizorii de portofele de criptomonede), în conformitate cu cea de-a cincea directivă europeană împotriva spălării banilor, care a fost introdusă în luna iulie a anului curent.
Ce înseamnă controlul suplimentar?
Companiile care oferă schimburi fiat-to-crypto vor fi așteptate să se înregistreze la de Nederlandsche Bank (DNB). Termenul limită este 10/01/2020, dar cu cât este mai devreme, cu atât mai bine, deoarece formalitățile durează și ele ceva timp. De ce această formă de angajament? Conform DNB: “Criptomonedele sunt vulnerabile la criminalitatea financiară, motiv pentru care este important să se înființeze o supraveghere a integrității acum”.
În afară de înregistrarea companiilor care tranzacționează criptomonede, DNB va „evalua” membrii Consiliului și acționarii lor, care vor trebui să demonstreze că metodele lor de afaceri sunt suficient de bune pentru a preveni spălarea banilor și sprijinirea teroriștilor.
„Odată ce o firmă este înregistrată și am evaluat membrii Consiliului de administrație și alți factori de decizie, vom monitoriza dacă respectă normele privind spălarea banilor și finanțarea terorismului. Firmele care nu se înregistrează nu vor mai avea voie să furnizeze servicii de schimb cripto și portofele. Comunicatul de presă al DNB.
Care este cauza intervenției de Nederlandsche Bank?
Luna trecută, New York Times a informat că organizația teroristă Hamas se bazează din ce în ce mai mult pe criptomonede pentru a obține fonduri.
Mai mult, institutele de cercetare din Vestul Mijlociu au avertizat mass-media că aceste tipuri de grupuri folosesc aplicația Telegram pentru a trimite mesaje și a obține criptomonede. Cercetătorii se tem, de asemenea, că viitoarea vânzare de jetoane nu va face decât să înrăutățească situația.
“Nu” pentru anonimat
Utilizarea pe scară largă a criptomonedelor de către organizațiile criminale a fost doar o chestiune de timp, la fel ca reglementarea acestora. Experții spun că criptomonedele nereglementate nu au niciun drept de existență în climatul politic și economic actual.
Dorim să vă reamintim că, în acest moment, criptomonedele sunt încă un activ, care poate fi tranzacționat pe piață numai după confirmarea identității.