Planurile de a lansa criptomoneda Facebook au fost întâmpinate cu o primire destul de rece în rândul autorităților de reglementare, al organizațiilor non-profit și al politicienilor. Problema a fost chiar comentată de Donald Trump, deși laconic, că Libra este caracterizată de „poziție slabă și lipsă de fiabilitate”. Dar ce este mai exact Libra, criptomoneda Facebook?
În primul rând, nu este strict proiectul Facebook. Libra aparține Asociației Libra, o organizație pe care Facebook a co-fondat. Potrivit statutului asociatiilor, scopul Libra este de a “consolida pozitia a miliarde de oameni”, referindu-se la cei 1,7 miliarde de adulti fara un cont bancar, care ar putea utiliza aceasta criptomoneda. Cu toate acestea, chiar dacă Facebook are planuri serioase cu privire la această criptomonedă, nu au publicat încă niciuna dintre ele. Dar se știe că Facebook nu va avea control direct asupra Libra în modul în care a controlat creditele, moneda internă a platformei. În prezent, Facebook este doar unul dintre membrii Asociației Libra, care va fi autoritatea monetară de facto pentru această monedă electronică. Există cel puțin alte câteva mari corporații care fac parte din asociație – cum ar fi Vodafone, MasterCard, PayPal, Visa, Uber, EBay și Mercy Corps.
What exactly is Libra
În esență, Libra nu este diferită de alte criptomonede. La fel ca Bitcoin sau Ethereum, acesta va fi disponibil doar digital. Tranzacțiile Libra sunt înregistrate în registrul software, cunoscut și sub numele de blockchain, care confirmă fiecare transfer. Sistemul blockchain al Libra va fi gestionat de membrii fondatori ai Asociației Libra în primele etape, dar se presupune că va deveni un sistem open source.
Ceea ce face ca Libra să fie diferită este corelarea sa cu o serie de alte active, care ar trebui să-i cimenteze valoarea. Scopul este de a preveni crearea unei bule de speculatii. Asociația Libra nu a specificat activele corelate, dar a subliniat că acestea includ „depozite bancare și titluri de stat în valute stabile, renumite de băncile centrale”. Acesta sugerează în mare parte valute globale, cum ar fi dolarul și euro, care nu își schimbă valoarea în fiecare zi.
Asigurarea unei monede prin utilizarea activelor nu este o noutate. De fapt, este o abordare populară din punct de vedere istoric. Dolarul american a fost asigurat cu aur până în 1971, în timp ce valoarea dolarului Hong kong este legată de cea americană și gestionată de un consiliu monetar, care poate imprima bancnote noi numai dacă are suficientă rezervă.
Este Europa sceptică în privința Facebook?
Bruno le Maire, ministrul francez de Finanțe, a declarat pentru postul de radio „Europa 1” că Libra va fi o criptomonedă bună, dacă va fi folosită doar pentru tranzacții. Potrivit instituțiilor financiare europene, Libra cu siguranță nu ar trebui să aspire la obținerea titlului de „monedă suverană”, care ar putea fi folosită pentru a emite o datorie sau pentru a îndeplini alte funcții legate de emiterea de bani de către guvern.
Președintele Bank of England, Mark Carney, a comentat, de asemenea, proiectul criptomonedă al Facebook:
Orice lucru care funcționează în această lume va deveni instantaneu sistemic și va trebui să fie supus celor mai înalte standarde de reglementare.
Markus Ferber, pe de altă parte, membru german al Parlamentului European, a declarat că serviciile de reglementare ar trebui să fie „în alertă” pentru criptomoneda Libra.
Este demn de menționat faptul că asocierea Libra cu dolarul american va avea un efect negativ asupra comercianților care se ocupă de alte valute de bază. În cazul zlotului polonez, necesitatea schimbului încrucișat ne-ar putea face să schimbăm această criptomonedă la rate cu mult mai mari decât tranzacția în dolari.