Litecoin … o criptomonedă ca nicio alta

Probabil ați auzit numele Litecoin de ceva timp. Bine, da pe ce se bazeaza? Cum a fost creată această monedă și ce o deosebește de alte monede criptografice?

Creatorul de la MIT – crearea criptomonedei

Litecoin a fost creat în 2011 de către programatorul Google și fostul angajat Charlie Lee, și este adesea menționată ca argint al internetului – în contrast cu Bitcoin, care este adesea menționată ca aur. Această comparație rezultă din faptul că litecoin utilizează cea mai mare parte a codului Bitcoin, dar rămâne un lanț separat care devine din ce în ce mai popular – deși nu la fel de popular în ceea ce privește capitalizarea de piață ca Bitcoin, predecesorul său.

De ce este așa? Litecoin are multe avantaje față de Bitcoin, inclusiv tranzacții mai rapide, cu un timp de blocare de doar două minute și jumătate. De asemenea, se crede că protocolul de consens litecoin, cunoscut sub numele de script, este mai echitabil și mai sigur decât protocolul “proof-of-work” utilizat de minerii Bitcoin. Una dintre principalele caracteristici ale protocolului script este că necesită o mulțime de memorie. Acest lucru înseamnă că este mult mai dificil să minezi litecoin în pools, deoarece sarcinile nu pot fi încărcate asincron, ceea ce face mult mai dificil pentru hackeri să atace rețeaua. Litecoin este, prin urmare, nu numai mai rapid decât Bitcoin, dar, de asemenea, mai sigur.

Tehnologie veche și nouă

Litecoin, adesea menționată ca “bani de pe Internet”, a fost proiectat cu o misiune foarte specifică în minte – să fie o monedă online peer-to-peer care permite plăți instantanee, aproape zero-cost la nivel mondial. De asemenea, a fost creat pentru a sprijini obiectivul Bitcoin, prin repararea unora dintre cele mai grave defecte. Această abordare unică și orientată spre viitor a ajutat litecoin să intre în mainstream – dar nu imediat.

La începutul existenței Litecoin, rețeaua sa a fost plină de erori, care s-a dovedit a fi un obstacol imens în calea progresului și a subminat încrederea comunității Litecoin. Cu toate acestea, totul s-a schimbat în noiembrie 2013, când a fost lansată versiunea litecoin 0.8.5.1. Acest patch a rezolvat toate problemele cunoscute și a deschis calea pentru o creștere a popularității acestei criptomonede. Prin urmare, valoarea digitală a LTC a ajuns la un miliard de dolari în capitalizare de piață până în 2013 – la doar doi ani de la lansarea oficială.

Litecoin a trăit în umbra Bitcoin. Cu toate acestea, a rămas un jucător-cheie în industrie, făcând un salt semnificativ în 2013. Creșterea popularității sale s-a datorat mai multor factori. În primul rând, mineritul ar putea fi efectuat pe un computer simplu, fără a fi nevoie să utilizați platforme miniere scumpe. În al doilea rând, au fost produse mai multe monede în comparație cu alte monede criptografice. În al treilea rând, oamenii au iubit flexibilitatea echipei Litecoin, care a personalizat codul și adesea a experimentat pentru a face îmbunătățirile necesare. Actualizările regulate au asigurat, de asemenea, că întregul software Litecoin a funcționat fără probleme.

O monedă specială și un portofel special?

Să presupunem că doriți să investiți într-o criptomonedă orientată spre viitor – litecoin. Ce portofel să alegeți în acest scop? Milioane de oameni folosesc portofele de criptomonede, dar există o neînțelegere semnificativă cu privire la modul în care acestea funcționează. Spre deosebire de portofelele de buzunar tradiționale, portofelele digitale nu stochează moneda. De fapt, monedele nu sunt stocate într-un singur loc și nu există în nicio formă fizică. Tot ceea ce există sunt înregistrări de tranzacții stocate în sistemul blockchain.

Portofelele criptomonedă sunt programe care stochează chei publice și private și o interfață cu diferite blockchains, astfel încât utilizatorii să poată monitoriza soldul lor de fonduri, trimite bani și efectua alte operațiuni. Atunci când o persoană vă trimite Bitcoins sau orice altă monedă digitală, ei desemnează practic proprietatea monedelor care introduc adresa portofelului dvs. Pentru a putea emite aceste monede și debloca fonduri, cheia privată deținută în portofel trebuie să corespundă adresei publice căreia îi este atribuită moneda. Dacă cheile publice și private sunt compatibile, soldul din portofelul digital al destinatarului va crește, iar cel din portofelul expeditorului va scădea în consecință. Nu există un schimb real de monede. O tranzacție este marcată doar de înregistrarea sa pe blockchain și de o schimbare a balanței în portofelul de criptomonedă.

Există mai multe tipuri de portofele care oferă diferite metode de stocare și accesare a monedei digitale. Portofelele pot fi împărțite în trei categorii separate – software, hardware și hârtie. Portofelele software pot fi staționare, mobile sau online.

Portofel ca software de calculator – portofelele sunt descărcate și instalate pe un computer desktop sau pe un laptop. Acestea sunt accesibile de pe un singur computer pe care au fost descărcate. Portofelele pentru computer oferă unul dintre cele mai înalte niveluri de securitate, dar dacă computerul dvs. este hacked sau infectat cu un virus, există riscul de a pierde toate fondurile.

Portofelele online funcționează într-un cloud și sunt accesibile de pe orice dispozitiv de computer de oriunde. Deși accesul la ele este mai convenabil, portofelele online stochează cheile private online și sunt controlate de o terță parte, făcându-le mai vulnerabile la hacking și furt. Pe dispozitivele mobile, portofelele rulează pe o aplicație de pe telefonul mobil și sunt utile, deoarece le puteți utiliza oriunde, inclusiv în magazinele de vânzare cu amănuntul. Portofelele mobile sunt de obicei mult mai mici și mai simple decât portofelele pentru computere desktop, datorită spațiului limitat disponibil pe un telefon mobil.

Portofelele hardware diferă de portofelele software prin faptul că stochează cheile private ale utilizatorului pe un dispozitiv hardware, cum ar fi un stick USB. Deși portofelele hardware conțin tranzacții online, acestea sunt stocate offline, ceea ce garantează o securitate mai mare. Portofelele hardware pot fi compatibile cu mai multe interfețe web și pot suporta diferite valute; acest lucru depinde numai de care alegeți să utilizați. În plus, este ușor să faci o tranzacție. Tot ce trebuie să faceți este să conectați dispozitivul la orice computer sau dispozitiv cu acces la Internet, să introduceți codul PIN, să trimiteți moneda și să confirmați. Portofelele hardware vă permit să faceți cu ușurință o tranzacție, păstrând în același timp banii offline și departe de pericole.

Portofelele de hârtie, pe de altă parte, sunt ușor de utilizat și oferă un nivel foarte ridicat de securitate. Deși conceptul de portofel de hârtie se poate referi pur și simplu la o copie fizică sau la o imprimare a cheilor publice și private, se poate referi, de asemenea, la software-ul care este utilizat pentru a genera în siguranță o pereche de chei care sunt apoi imprimate. Utilizarea unui portofel de hârtie este relativ ușoară. Litecoin sau o altă monedă este transferată într-un portofel de hârtie, prin transferul de fonduri dintr-un portofel software la o adresă publică indicată pe portofelul de hârtie. Și invers – dacă doriți să retrageți sau să cheltuiți criptomonede, tot ce trebuie să faceți este să transferați fonduri din portofelul dvs. de hârtie în portofelul dvs. software. Acest proces se poate face manual, prin introducerea cheilor private sau prin scanarea unui cod QR pe un portofel de hârtie.

Toate portofelele sunt securizate, dar în grade diferite. Nivelul de securitate depinde de tipul de portofel utilizat (computer desktop, telefon mobil, online, hârtie, hardware) și furnizorul de servicii. Un server web este un mediu intern mai riscant decât offline. Portofelele online pot expune utilizatorii la potențiale vulnerabilități în platforma portofelului, care pot fi folosite de hackeri pentru a fura fondurile. Pe de altă parte, portofelele offline nu pot fi hackuite, deoarece acestea pur și simplu nu sunt conectate la rețeaua online și nu se bazează pe măsurile de securitate utilizate de terți.

Deși portofelele online s-au dovedit a fi cele mai sensibile și vulnerabile la atacurile de hacking, ar trebui să fiți atenți atunci când utilizați orice portofel. Indiferent de portofelul pe care îl utilizați pentru a stoca litecoins, pierderea cheilor private va duce la pierderea de bani. În mod similar, dacă portofelul dvs. este spart sau dacă trimiteți bani unui infractor, nu există nicio modalitate de a recupera moneda pierdută sau de a retrage tranzacția.

Cum să te protejezi împotriva unui atac asupra portofelului tău? Puteți crea o copie de rezervă a portofelului dvs. Merită să păstrați doar sume mici de bani pentru utilizarea de zi cu zi online, pe computer sau pe telefonul mobil, păstrând în același timp marea majoritate a fondurilor într-un mediu extrem de sigur. Opțiunile de stocare offline pentru copii de siguranță, cum ar fi hârtia sau USB, vă protejează de accidentele de computer și vă permit să vă recuperați portofelul dacă ați fost pierdut sau furat. Spre deosebire de acestea, un portofel offline nu vă poate proteja împotriva hackerilor. Dacă decideți să utilizați un portofel online, există riscuri inerente legate de utilizarea acestuia, pe care nu vă puteți proteja întotdeauna împotriva.

Litecoin este în prezent clasat pe locul 7 în ceea ce privește capitalizarea de piață printre cele mai mari criptomonede din lume. Prețurile s-au stabilizat și au crescut ușor, datorită unei comunități extrem de loiale care va apăra reputația litecoin. După o scurtă pauză de lucru pentru Coinbase, creatorul Charlie Lee, se întoarce, de asemenea, la lucrul la proiect – care este un motiv suficient de bun pentru a lua în considerare investiția în această monedă în viitorul apropiat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *