Blockchain – tehnologia viitorului

Tehnologia blockchain este considerată cea mai revoluționară inovație tehnologică de la apariția internetului. Cu toate acestea, cei mai mulți oameni asociază blockchain doar cu tehnologia din spatele Bitcoin – deoarece în timpul creării Bitcoin a fost folosit blockchain la o scară mai mare pentru prima dată. Dar ce este de fapt tehnologia blockchain? Cum a ajuns să fie și care va fi viitorul său?

Nașterea tehnologiei

Blockchain a fost creat de o persoană sau un grup de oameni care lucrează sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Crearea blockchain este strâns legată de crearea Bitcoin, care a fost introdus pe piață de Satoshi în 2009. Dar asta nu înseamnă că Satoshi – oricine a fost – a creat întreaga tehnologie din jurul blockchain și Bitcoin pe cont propriu. Oamenii de știință Stuart Haber și W. Scott Stornetta au cercetat un lanț criptat de blocuri cu ani înainte ca Bitcoin să fie creat, dar nu și-au pus ideea în practică, rămânând la teorie.

Bitcoin a fost creat ca un software open source, care a permis tuturor celor interesați să-și creeze propria criptomonedă folosind codul. Aceasta a dus rapid la crearea așa-numitelor „altcoins” – criptomonede care au încercat să înlocuiască sau să îmbunătățească ideile utilizate în timpul creării Bitcoin. Ca efect, în prezent există aproximativ 2500 de criptomonede, dintre care majoritatea folosesc tehnologia blockchain.

Când Bitcoin s-a dovedit a fi un bun de succes, programatorii au început să vadă potențialul blockchains. Utilizarea blockchain în afara criptomonedelor a început să fie cercetată. În primii ani ai Bitcoin, această tehnologie a fost considerată inseparabilă de Bitcoin, în timp ce era pur și simplu o aplicație construită folosind blockchain.

Ce este blockchain? Este un registru descentralizat, distribuit, conceput pentru a înregistra tranzacții fără autorizație din exterior. Datorită acestui fapt, este un mecanism care se dovedește util în orice schimb valutar, care ar putea utiliza mai multă transparență, viteză și descentralizare.

Descoperirea potențialului blockchain a făcut obiectul multor teste și investiții și aproximativ 2014 de persoane au început să încerce să modifice codul său pentru a fi utilizat în domeniul sănătății, asigurărilor, lanțurilor de aprovizionare sau alegerilor. În 2017, deja 15% dintre bănci au folosit blockchain într-o anumită formă.

Încă de când a fost creat blockchain, a trecut prin câteva schimbări, evoluții și adaptări pentru noi sarcini. În 2013, un programator pe nume Vitalik Buterin a lansat Ethereum – o criptomonedă care a devenit în prezent a doua în ceea ce privește capitalizarea de piață. Vitalik a dorit ca Ethereum să fie folosit ca un instrument în dezvoltarea aplicațiilor blockchain descentralizate. De aceea, el a programat o funcție cunoscută sub numele de „contract inteligent”, care a permis un schimb direct de active, fără a folosi un broker. Puteai schimba doar token-uri de criptomonedă înainte, dar cu utilizarea contractelor inteligente Etherum puteți schimba alte active, cum ar fi obligațiuni, împrumuturi, produse sau servicii. „Contractele inteligente” păstrează activele în depozit în timpul acestei schimburi, până când este îndeplinit un set de condiții.

În prezent, principalul dezavantaj al blockchains, care oprește dezvoltarea sa, este scalabilitatea. Viteza de transfer depinde de viteza de procesare a datelor de către toate computerele din lanț, și din moment ce lanțul trebuie să proceseze toate aceste tranzacții simultan, această viteză poate fi scăzută. De aceea, confirmarea unei tranzacții Bitcoin poate dura ore în ciuda transferului instantaneu de date. Alte criptomonede au reușit să controleze această problemă, dar încă nu este rezolvată.

Blockchain-ul modern

Cum funcționează tehnologia blockchain? În general, blockchain este o serie de înregistrări de date neschimbabile, marcate în timp, care sunt gestionate de un grup de calculatoare, care nu sunt deținute de nicio entitate. Fiecare dintre aceste segmente de date (bloc) sunt securizate și legate cu următorul (lanț), folosind regulile criptografice.

Rețeaua blockchain nu are un organ central, iar codul său sursă este public. De aceea, informațiile incluse în blocuri sunt disponibile pentru toată lumea. Utilizarea blockchain nu are costuri de tranzacție – doar costul structurii. Pentru a rezuma, blockchain este o modalitate ușoară de a obține o formă de informații De La A la B într-un mod complet automatizat și sigur.

În timpul tranzacției, o parte inițiază procesul prin crearea unui bloc. Acest bloc este apoi verificat de mii de computere din rețea. Un bloc verificat este adăugat lanțului stocat pe internet, creând nu numai o înregistrare unică, ci și o înregistrare autorizată de fiecare computer din rețea. Falsificarea unei înregistrări ar necesita modificarea întregului lanț în fiecare copie disponibilă, ceea ce este considerat imposibil. După cum s-a menționat anterior, acest proces este utilizat în principal pentru tranzacțiile cu criptomonede, dar nu există restricții cu privire la datele care pot sau nu pot fi transferate în acest fel.

Lanț de blocuri – soluția universală

Blockchain este gestionat de o rețea peer-to-peer, un grup de noduri interconectate. Nodurile sunt computere individuale, care iau date de intrare, le folosesc pentru calcule și apoi generează date de ieșire. O rețea peer-to-peer este un tip de conexiuni care distribuie sarcina în mod egal între toți utilizatorii rețelei. Nu există un server central într-o rețea peer-to-peer – este distribuit și copiat.

Aceeași tehnologie, de asemenea, folosind noduri (blocuri) și conexiunile dintre ele este folosit în multe moduri, de asemenea, în afara blockchain. Una dintre principalele utilizări ale rețelei peer-to-peer este partajarea de fișiere, cunoscută și sub numele de torrenting, care împarte datele în pachete mici, distribuite între utilizatori. Datorită distribuției, torrenting-ul este mai puțin predispus la cenzură decât soluțiile tradiționale.

Structura rețelei peer-to-peer în criptomonede este construită în conformitate cu mecanismul de consens, ceea ce înseamnă confirmarea consistenței datelor din mai multe noduri. În cazul criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin și Ethereum, care au folosit vechiul mecanism de consens pentru a confirma tranzacțiile (în cele din urmă, Ethereum a continuat să folosească modelul „Proof of Stake”), toate nodurile au avut aceeași prioritate. Nodurile nu au roluri speciale, dar funcțiile și nivelul lor de implicare pot varia.

Dar cum sunt verificate tranzacțiile dacă nu există un sistem central? Rețeaua funcționează în conformitate cu „protocolul bârfei”. Mesajul este primit mai întâi de cele mai apropiate noduri, apoi de cele învecinate, până când datele sunt distribuite prin toată rețeaua.

Încetinirea acestui sistem a determinat multe dintre noile criptomonede să aleagă un mecanism de consens bazat pe lideri. Nodurile aleg „supernodurile”, care sunt responsabile pentru consens și starea generală a rețelei. În acest fel, datele sunt transferate mai repede, dar rețeaua nu mai este complet descentralizată. În acest sens, alegerea unui model de rețea este un compromis între viteză și descentralizare.

O suflare a viitorului – blockchain în practică

La ce poate fi folosit blockchain în viitor? Câteva exemple concrete.

  • Contracte inteligente. Registrele distribuite permit programarea contractelor simple, care vor fi îndeplinite dacă este îndeplinit un set de criterii. De exemplu, Ethereum este un proiect blockchain bazat pe un cod open source, care a fost construit special pentru a utiliza această posibilitate. La nivelul actual al tehnologiei, puteți codifica contracte pentru a îndeplini funcții simple. De exemplu, un derivat poate fi scos, în cazul în care un instrument financiar atinge un set de referință, cu utilizarea tehnologiei blockchain și Bitcoin pentru a automatiza plata.
  • Alegeri, sondaje și teste. Datorită transparenței contribuțiilor, accesului public și a lipsei de modalități de a le falsifica, sistemul poate asigura transparența deplină a sondajelor și voturilor naționale. Contractele inteligente cu utilizarea Ethereum, pe de altă parte, ajută la automatizarea procesului. Există deja o aplicație numită Boardroom, care permite luarea deciziilor organizaționale, bazate pe blockchain
  • Audituri ale lanțului de aprovizionare. Creșterea nivelului de consum merge mână în mână cu interesul pentru sursele de produse și resurse, în special în contextul eticii și al mediului. Registrele distribuite pot verifica cu ușurință dacă ceea ce pretinde producătorul este adevărat. Auditul include timbre de timp și locație înregistrate pe blockchain.
  • Protecția proprietății intelectuale. Informațiile digitale pot fi reînregistrate și distribuite la infinit, datorită internetului. Proprietarii pierd adesea controlul asupra proprietății lor intelectuale, care este distribuită ilegal. Contractele inteligente pot contribui la protejarea drepturilor de autor și la automatizarea vânzării de lucrări creative pentru a elimina riscul de copiere și redistribuire a fișierelor.
  • Managementul identității. Există o nevoie evidentă de o mai bună gestionare a identității pe internet. Abilitatea de a-și dovedi identitatea este baza tranzacțiilor pe internet. Dar măsurile de siguranță împotriva furtului de identitate prin internet sunt imperfecte în cel mai bun caz. Registrele distribuite oferă metode îmbunătățite de autentificare a unui utilizator, precum și opțiunea de digitizare a documentelor personale.
  • Cumpărarea și vânzarea de valori mobiliare. Potențialul de eficacitate suplimentară în calcularea acțiunilor și obligațiunilor este un exemplu puternic de utilizare a blockchain în tranzacționarea valorilor mobiliare. După confirmarea lor prin peer-to-peer, tranzacțiile devin aproape instantanee și foarte sigure. Aceasta ar putea însemna că intermediarii – cum ar fi casele de compensare sau auditorii – vor deveni învechiți și eliminați din proces.

Și astfel, blockchain este un sistem care poate fi folosit în multe lucruri în afara tranzacțiilor cu criptomonede, iar varietatea de beneficii pe care această tehnologie le oferă este motivul pentru care ne putem aștepta să devină un lucru obișnuit în doar câțiva ani.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *