Boom-ul pieței Bitcoin – este încă posibil?

Bitcoin se confruntă cu o altă creștere a prețului – a atins recent pragul de 10 000$. Este acesta un moment bun pentru a investi în această criptomonedă populară? Care este diferența dintre acest boom și cel din 2017 și ce spun experții despre el?

Bitcoin – părintele criptomonedelor

Whitepress Criptomonedă numit Bitcoin – prima monedă criptografică și, de asemenea, primul sistem de transfer electronic de valută peer-to-peer a fost pus pe lista de discuții cyptography la sfârșitul anului 2008. Autorul a fost un utilizator numit Satoshi Nakamoto, a cărui identitate reală rămâne încă un secret. În 2009, software-ul Bitcoin a fost publicat pentru prima dată și lansat pentru Internet pentru a explora – procesul de creare de noi Bitcoins, precum și înregistrarea și verificarea tranzacțiilor pe blockchain.

De atunci, Bitcoin nu a fost un subiect de comerț, dar creat de mineri, a fost imposibil să se atribuie valoare monetară unităților acestei criptocurrency în creștere. În 2010, cineva a decis să facă prima tranzacție folosind Bitcoins – schimbul de 10 000 de unități pentru două pizza. Dacă vânzătorul și-ar păstra unitățile în portofel, astăzi ar valora peste 100 de milioane de dolari.

Așa cum Bitcoin a devenit mai popular și ideea de monede descentralizate și criptate cristalizat, primele monede alternative au început să apară. Acestea sunt de obicei numite altcoinsși încearcă să îmbunătățească proiectul original Bitcoin, oferind mai multă viteză, anonimitate sau alte aspecte superioare. Două dintre primele altcoins au fost Namecoin și Litecoin.

Prima creștere și prima scădere a criptomonedelor

La scurt timp după ce prețul Bitcoin a ajuns la 1000 USD pentru prima dată, Bitcoin a început să-și piardă rapid valoarea. Mulți investitori au pierdut bani atunci, deoarece prețul a scăzut rapid la aproximativ 300 USD. Bitcoin a avut nevoie de doi ani pentru a ajunge din nou la 1000 USD.

A fost prima mare bulă de speculație din istoria Bitcoins – un proces de creștere a valorii doar pentru a o pierde rapid după aceea a fost repetat de câteva ori de această criptomonedă. Ceva mai târziu, a avut loc primul scandal din istoria Bitcoin. După cum vă puteți aștepta de la o criptomonedă creată cu anonimitate și lipsă de control în minte, în curând a devenit o țintă atractivă pentru infractori. În ianuarie 2014 Mt.Gox, cea mai mare piață Bitcoin din lume, a devenit brusc offline, iar proprietarii de peste 850 000 de unități Bitcoin nu și-au mai văzut niciodată banii. Ancheta condusă de forțele americane a scos la iveală că nimeni nu este sigur de ceea ce s-a întâmplat la Mt.Gox, în afară de faptul că a fost un fel de atac al hackerilor, care a făcut ca utilizatorii săi să piardă peste 450 milioane de dolari. Cu prețurile de astăzi, acest număr ar fi chiar mai mare, ajungând până la câteva miliarde de dolari.

Îmbunătățirea tehnologiei și a imaginii

După scandalul Mt.Gox a venit o iarnă de moment pe piață. Faptul că Bitcoin a avut tendința de a produce token-uri în exces, care au destabilizat piața, nu a fost foarte util. Criza a fost folosită de misteriosul Nakamoto pentru a repara și îmbunătăți tehnologia, a existat, de asemenea, lansarea unui proiect, care a avut ca scop introducerea Bitcoin la publicul larg al utilizatorilor de internet și investitorilor. Aceste acțiuni s-au încheiat cu un succes semnificativ – mult mai multe locuri care au permis minarea Bitcoin, ceea ce, la rândul său, a dus la o creștere a popularității atunci când prețurile sale au fost mult sub vârfurile lor anterioare. Treptat, pe măsură ce a devenit mai util, a devenit clar că mai mulți bani vor fi introduși în sistemul Bitcoin și alte criptomonede. În 2017, nivelul de capitalizare a tuturor criptomonedelor a crescut de la 11 miliarde USD la peste 300 miliarde USD. Instituțiile mari de piață au informat publicul că iau în considerare utilizarea Bitcoin. Între timp , tehnologia din spatele Bitcoin – blockchain – a inspirat o revoluție în lumea tehnologiei financiare.

Boom brusc… de ce?

Dar ce s-a întâmplat exact în 2017, cel mai de succes an pentru Bitcoin?

La începutul anului 2017, în ianuarie, a avut loc unul dintre cele mai decisive momente în reglementarea criptomonedelor – Bank of China, banca centrală a acestei țări, a făcut primul pas pentru a înăspri reglementările în jurul Bitcoin, care domina piața chineză la acel moment. Acțiunile guvernului chinez au vizat să lovească Bitcoin cu utilizarea restricțiilor. Acest lucru a dus la scăderea volumului tranzacțiilor, deoarece noi taxe au fost introduse de “Big Three” de piață – Huobi, OKCoin și BTCC.

Dar nu a fost suficient pentru a opri Bitcoin, doar încurajând mai mulți investitori să-l cumpere la un preț atractiv. Până pe 1 mai, Bitcoin a atins un nou cel mai mare preț, remarcat pe infamul schimb Mt.Gox chiar înainte de atacul hackerilor. Până la sfârșitul lunii mai, prețul Bitcoins a trecut pragul de 2000 USD pentru prima dată, doar pentru a ajunge la peste 3000 USD doar câteva săptămâni mai târziu. În același timp, aceste repere au fost adesea însoțite de turbulențe bruște, cum ar fi scăderea bruscă de 300 USD în câteva ore din zi după atingerea valorii de 3000 USD.

Până în prima săptămână a lunii septembrie, prețul său a ajuns la 5000 USD pentru prima dată – doar pentru a scădea cu sute de dolari două zile mai târziu, și apoi continuă să crească din nou, ajungând la cel mai mare preț din istoria Bitcoin, 19 783,21 USD, pe 17 decembrie.

Dar imediat după ce au ajuns la acest punct, mulți investitori au decis să nu facă nimic. Și, cu siguranță, doar câteva zile mai târziu, prețul a scăzut cu 30%, provocând pierderea multor miliarde de dolari din capitalizarea globală a pieței de criptomonedă. A fost una dintre cele mai mari corecții de piață din istorie, determinând scăderea prețului Bitcoins sub pragul de 11 000 USD.

Căderea și o șansă?

Pe parcursul anului 2018, Bitcoin a stagnat. Piața nu a crescut din nou după explozia balonului speculativ. Prima jumătate a anului 2019 a fost, de asemenea, plină de opinii pesimiste. Dar, în al doilea trimestru al acestui an, a avut loc o schimbare bruscă – o creștere de 60% a Bitcoin din luna mai, amintind de creșterea bruscă în 2017, care a adus Bitcoin în atenția publicului.

Dar, în ciuda creșterii prețurilor, Bitcoin pare să fie… mult mai puțin popular decât era în 2017. Acest boom este adesea comentat de către experți:

“Cred că este diferit”, a declarat Will McDonough, director executiv al companiei de tehnologie blockchain Diginex Americas, în timpul interviului său Newsweek. „Raliul din 2017 a fost spre beneficiul net pentru întregul ecosistem, a expus mai mulți oameni la clasa de active. Cred că investitorii instituționali, persoanele bogate, birourile de familie – au foarte puține vehicule prin care să se expună la blockchain, iar cel mai ușor pentru ei este Bitcoin.

Legăturile dintre hype-ul media și prețul Bitcoins sunt adesea o parte a analizelor efectuate de experți. “Puteți conecta punctele dintre ceea ce se întâmplă pe social media și fluctuațiile de preț”, a declarat Glenski într-un interviu telefonic pentru Bloomberg.

În general vorbind, în ciuda afluxului de mesaje bune și a creșterii prețurilor, consuimentele sunt obosite de prăbușirea din 2018. Un sondaj realizat de SophisticatedInvestor.com , în rândul a 2000 de americani cu vârsta de peste 18 de ani, a arătat că doar 4,6% dintre ei cred în cryptocurrencies ca o clasă de active. De fapt, cryptocurrencies chiar acum sunt mult mai puțin de încredere de către investitori decât orice alt tip de activ, inclusiv imobiliare și mărfuri.

În ciuda boom-ului pieței, Bitcoin nu pare să fie în stare de vârf. Ceea ce, la rândul său, înseamnă că probabil nu este un moment bun pentru a investi în ea. Potrivit experților, această criptomonedă se va opri în cele din urmă, fără a atinge legendarul prag de 20 000 de dolari.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *