Cu ceva timp în urmă, prietenul meu, care este un economist pasionat, a spus că Bitcoin este ușor de manipulat și că ar sfătui împotriva investițiilor în criptomonede. Cum să manipulezi Bitcoin? Este adevărat ceea ce a spus?
Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să ne întrebăm mai întâi – ce decide valoarea activului? Ce face ca Bitcoin să valoreze la fel de mult, după cum indică cursul său de schimb?
Când vine vorba de activele clasice, puteți identifica factorii care le influențează. De obicei, nu este un lucru concret, ci câteva corelații care decid prețul activului. Și astfel, valoarea acțiunilor reflectă valoarea unei companii care le-a vândut, iar prezicerea creșterii și căderii companiei este mai complicată de atât. Prețurile valutelor sunt influențate de o economie larg înțeleasă. Prețurile argintului – în principal prin furnizarea acestui metal în industrie. Și așa mai departe.
Există un grup foarte specific de active care au valoarea lor decisă în principal sau numai bazându-se pe cererea și oferta de pe piața de investiții. Criptomonedele sunt un exemplu de astfel de active. În plus, Bitcoin este predispus la astfel de fluctuații din cauza dezechilibrului dintre cerere și ofertă, motiv pentru care tinde să creeze bule financiare.
În teorie, înseamnă că Bitcoin ca activ este mult mai predispus la manipulare decât alte active. Astfel de încercări de manipulare au avut deja loc și au fost făcute de subiecți interesați să profite de pe urma criptomonedelor indiferent de cursul lor, deci mai ales de piețele de criptomonede.
De exemplu, în 2017 – deci în mijlocul febrei Bitcoin – piața Bitfinex a falsificat interesul pentru această criptomonedă prin creșterea artificială a prețurilor. Aceasta este concluzia la care au ajuns experții Universității Texas, dar în acest moment nu avem nicio dovadă și nu au fost formulate acuzații. În ciuda acestui fapt, raportul lor de aproape 70 de pagini este o sursă de încredere și chiar dacă nu indică direct astfel de acțiuni în trecut, rămâne încă deschisă problema utilizării acestei metode în viitor.
Dar este manipularea Bitcoin întotdeauna negativă pentru un comerciant? Nu neapărat. Crearea unei bule de speculație, într-un context mai larg, este un fenomen nedorit pentru economie și dinamica investițiilor, dar permite comercianților fericiți să realizeze tranzacții profitabile. Trebuie să ne amintim, totuși, că atât manipulările, cât și bulele sunt foarte imprevizibile, iar investiția în Bitcoin aparține grupului de “investiții cu risc ridicat”.
În orice caz, experții sunt de acord că acum nu este cel mai bun moment pentru a investi în Bitcoin. Este, de asemenea, “datorită” bulei de speculații – după ce a izbucnit deja în 2017, nu este foarte plauzibil că cursul ar crește suficient pentru a face față unui astfel de risc. După doi ani, Bitcoin este încă profund în corecții – chiar și acum există oameni care încearcă să-l manipuleze și să falsifice cererea, dar piața a devenit oarecum rezistentă la ele, iar manipulările produc puține – dacă există – efecte.